Cum a fost conceputa si confectionata haina pe care urmeaza sa o port? Da …stiu, pare ceva utopic sa-ti pui o astfel de intrebare intr-o lume in care timpul costa bani si totul se face pe repede `nainte, intr-o lume preponderent ghidata de consumerism…. Insa, iata ca destinul face sa scriu aceste randuri in momentele de gratie Divina pe care Universul ni le ofera, spre a medita fiecare dintre noi la schimbarea interiorului personal, pentru ca lucrurile asa ar trebui sa se intample, din interior spre exterior.
Dar, sa revin la actul de creatie vs actul de serie in ceea ce priveste articolele vestimentare pe care noi le alegem intamplator sau nu, drept limbaj de comunicare, pentru ca da, hainele sunt un limbaj al comunicarii …dar despre asta voi vorbi cu alta ocazie.
Ca si designer, cu experienta in ambele directii, serie si unicat, mereu am fost adepta produselor unicat pentru simplul motiv ca actul de creatie care sta la baza unui produs unicat, imi da acea emotie interioara, ma implineste, doar ca timpul si vremurile nu au fost mereu de partea mea. Am fost si acea veriga a procesului de serie, cand ideea si materialele necesare produsului plecau din Italia, iar din fata unui calculator dintr-o fabrica transilvaneana eu faceam partea de tehnologie, croiul se facea cu un etaj mai jos, cusutul se executa intr-un atelier din Romania cu care eram in permanenta comunicare, apoi produsul revenea in fabrica pentru alte faze (finisat, ambalat), urmand sa ia drumul spre alte meleaguri, intreg procesul finalizandu-se intr-un magazin din Paris. In tot acest timp eram un simplu robotel, ca multi altii care luau parte la acest proces „cantitativ”… si ce sa spun, inca o parte din timp mi-o dedic acestui proces deoarece asa sunt regulile jocului, un joc pe care eu, in calitatea creatorului de frumos, uneori nu-l inteleg in totalitate. Insa, daca Divinitatea mi-a lasat capaciatatea de a crea si toti factorii au fost favorabili dezvoltarii acestui aspect, intr-un final am deschis un atelier, Universul „Ina Bordo” unde timpul nu se masoara in ore, ci in emotii.
De la idee la design, la proiectarea tiparului, apoi croitul produsului, cusutul, finisatul, accesorizatul sau personalizarea lui, trec prin aceleasi maini, prin aceeasi minte, prin prisma calitatii si a unicitatii. Este un proces de creatie care ma deconecteaza de la cotidian, care se amplifica, se multiplica, uneori se modifica… este o forma a expresiei artistice prin care incerc sa transmit idei si sentimente.
O piesa de imbracaminte unicat este la final, un intreg, un pachet (si nu vorbesc aici de tesatura, ata, capse, nasturi, etc.) ci de emotii, de trairi, de ore de munca, de incercari, esecuri, bucurie, implinire. Acea implinire a unui lucru zamislit prin prisma perfectiunii… si totusi ce e perfectiunea?! Cred ca fiecare artist are perfectiunea lui si atunci cand perfectiunea lui se intalneste cu perfectiunea celui sau celei care va imbraca vesmantul, lucrurile sunt ideale… cred si am simtit nu odata acel schimb de energie care vine ca o multumire a actului de creatie.
Avand in vedere ca orice piesa de imbracaminte unicat este clar, UNICA, prin croi, prin personalizare sau modul de executie, inclin sa cred ca, inca din faza de proiectare ea se doreste a fi predestinata cuiva… oare sa fie asa? Ramane de vazut! Cert este ca articolele de îmbrăcăminte unicat, care spun povestea celei sau celui care le poartă, deci s-au regasit in acea piesa, sunt tot mai căutate de persoanele care vor să se remarce, care vor sa iasa din uniforma. Orice articol unicat te face sa te simti altfel, cand stii ca a fost creat special pentru tine, cand stii ca nu ai sa-l mai vezi purtat de catre altcineva. Este doar al tau, este un schimb de energie intre tine si creatorul obiectului vestimentar, este daca vrei un dialog la care te invit sa participi, sa-mi urmaresti creatiile, sa le dai plus valoare purtandu-le!